כמעט כולנו סבלנו מהן בשנים המוקדמות לחיינו ו”זכינו” לפגוש אותן גם בסיבוב השני בזכות דור ההמשך, חלקנו אף חווינו אותן שוב בימי בגרותנו. אך מה אנחנו באמת יודעים על כינים מלבד העובדה שהן מגרדות (מאוד) ומצריכות טיפול מיוחד וקפדני? לקראת העונה החמה – 10 עובדות מפתיעות על כינים:
1. לכינת הראש הפופולארית יש שתי אחיות
אנחנו עוסקים רבות בכינת הראש, אך האם ידעתם שמדובר בשלוש אחיות, אשר לכל אחת מהן טעם והעדפות שונות?
הכינה ה”קלאסית” היא כינת הראש אותה כולנו מכירים אך קצת פחות מוקירים. ניתן לפגוש אותה על הקרקפת והשיער, בעיקר מעל העורף ומאחורי האוזניים, ונדבקים בה באמצעות מגע ראש בראש.
הכינה ה”קולנועית” היא כינת הערווה, ובעגה יותר עממית – ה”מנדבושקס” (תודו שלא ידעתם שגם היא מוגדרת ככינה), שנמצאת בדרך כלל באזור הערווה, ולרוב, נדבקים בה באמצעות מגע מיני. במקרים מסוימים ניתן למצוא אותה גם על שיער הפנים, על הגבות, בבית השחי, על הגבות ואפילו על הריסים. כזכור כמעט לכולנו, בשנת 1978, הכינה הזו נרשמה בדברי הימים של הקולנוע לדורותיו, וזכתה לתהילת עולם בישראל ומסביב לעולם, בזכות הופעתה הבלתי נשכחת בקלאסיקה הקולנועית “אסקימו לימון”.
לבסוף, הכינה ה”אלמונית” היא כינת הגוף, שבניגוד לשתי אחיותיה המפורסמות והמוחצנות היא מעדיפה לחיות בשוליים. כינת הגוף חיה ומטילה ביצים בתפרי הבגדים, ועוברת אל גוף האדם רק כשהיא ניזונה. זוהי הכינה היחידה שעלולה להעביר מחלות, ונדבקים בה במגע קרוב בין בני אדם, בדרך כלל בקרב אנשים שחיים בתנאי צפיפות והיגיינה ירודה. אלמוניות, שוליים, מחלות, תנאי צפיפות והיגיינה ירודה – בהערכה זהירה ניתן לומר שכינת הגוף קשת היום היא ללא ספק האחות הפחות מוצלחת במשפחה.
2. הכינה יודעת לצלול
אולי לא ידענו זאת, אבל כיני הראש יכולות לעצור את נשימתן עד 8 שעות. עובדה זו מסבירה את היעילות הפחותה של מוצרים להשמדת כינים הפועלים על מנגנון של חנק, בהשוואה לתכשירים כמו ריזאלטס וזבנג המבוססים על מנגנון של ייבוש. כמו כן, הדבר מעמיד באופן יותר סיזיפי את האופציה להיפטר מהן באמצעות מקלחת או טבילה בים או בבריכה.
3. הכינה לא מוצאת מה לאכול כשהיא מחוץ לבית
כיני הראש ניחנות בתזונה בעייתית. הכינים ישרדו לפרק זמן של בין יום ליומיים בלבד מחוץ לביתן – הראש האנושי, משום שהן ימותו מרעב. לפיכך, כיני הראש מסוגלות לחיות אך ורק על השיער והקרקפת של בני האדם.
4. ניתן למצוא את הכינים גם במקומות קדושים
כולנו מכירים מליל הסדר את מכת הכינים, הלוא היא המכה השלישית מעשר המכות בהגדה. האזכור המלא של המכה מופיע בספר שמות, פרק ח’, פסוק י”ג – “וַיַּעֲשׂוּ כֵן וַיֵּט אַהֲרֹן אֶת יָדוֹ בְמַטֵּהוּ וַיַּךְ אֶת עֲפַר הָאָרֶץ וַתְּהִי הַכִּנָּם בָּאָדָם וּבַבְּהֵמָה כָּל עֲפַר הָאָרֶץ הָיָה כִנִּים בְּכָל אֶרֶץ מִצְרָיִם”.
מה שאנו לא יודעים הוא שהמילה “כינים” מופיעה במקומות קדושים נוספים. בספר תהילים, שרבים מאתנו נושאים עלינו באופן קבוע, מופיע אזכור של המילה כינים בפרק ק”ה, פסוק ל”א – “אָמַר וַיָּבֹא עָרֹב כִּנִּים בְּכָל גְּבוּלָם”
5. ונזכור את כולם (או שלא)
בעבר, עוד הרבה לפני תכשירי הדור החדש של ימינו, נהגו לטפל בכינים באמצעות שיטות שאולי יישמעו דמיוניות לילדים כיום, אבל הורינו בוודאי זוכרים אותן היטב ולאו דווקא לטובה. טיפול באמצעות נפט, חומץ, מרגרינה, או מיונז, חיתולי בד ושאר תרופות סבתא שונות ומשונות, שיעילותן מעולם לא הוכחה ושסביר שגרמו יותר סבל לילדים מאשר לכינים.
6. אבל מסרק הכינים כן הצליח לשרוד אתנו עוד מימי הרומאים
לפני מספר חודשים, במהלך מבצע דרמטי לסיכול שוד עתיקות ב”מערת הגולגולות” במצוקי מדבר יהודה, התגלה מסרק כינים מהתקופה הרומית, אשר מוערך כבן 2,000 שנים. יש דברים שלא משתנים.
7. מקרה של טיפול בכינים הסתיים במוות
לאחרונה התפרסם מקרה מזעזע במיוחד של תינוקת בת שנה וחצי ממסצ’וסטס שבארה”ב, שנפטרה כתוצאה מטיפול באמצעות “תרופות סבתא”. הפעוטה נחנקה למוות, לאחר שהוריה מרחו מיונז על שיערה כדי לטפל בכינים, עטפו את השיער בשקית ניילון, ושלחו את הילדה לישון עם השקית על הראש.
8. הכינים הן אוהבות אדם ללא הבדל גזע, מין או דת
הכינה אינה מבדילה בין אדם לאדם, כך שכולנו עלולים להדבק במידה שווה, ללא הבדלי דת, מין או גזע. חשוב לדעת שהכינה גם לא מבחינה בין הורים לילדים – אמנם המבוגרים נוטים להידבק פחות כי לרוב אינם באים במגע פיזי עם ראשיהם של מבוגרים אחרים, אך גם הם עלולים להדבק מילדיהם אם לא יזהרו.
9. מלאכת הריגת כינים אסורה בשבת
בשנת 2003 פסק הרב שמואל אליהו, רבה הראשי של צפת, שאין להרוג כינים בשבת משום שהדבר מהווה עבירה על חוקי שמירת השבת.
הדבר קרה כשאחד מתלמידיו של הרב אליהו העלה בפניו את הסוגיה והציג את קביעתו של רבי יוסף קארו בספר ההלכה ‘שולחן ערוך’ מהמאה ה-16, שם הרב קארו פסק שמותר להרוג כינים בשבת. הרב אליהו ענה לתלמידו שהקביעה המיושנת התגבשה עקב התפיסה שהיתה רווחת בזמנו והופרכה מאז, על כך שהכינה היא טפיל שמתהווה כתוצאה מזיעת אדם. לפי פסיקת הרב אליהו “הכינים של היום הן לא הכינים שדיברו עליהם לפני 500 שנה ולכן ההלכה היא בהתאם. אסור להרוג את הכינים שמצויות כיום בראשי בני האדם”.
10. ולסיום, איך אפשר בלי הדברים שלא ידענו על הכינה נחמה
בשנת 1990 יצא לאור בישראל ספר הילדים האלמותי “הכינה נחמה”, שכתב מאיר שלו ואייר יוסי אבולעפיה. הספר בהוצאת עם עובד, שמתאר את הרפתקאותיה של כינה בשם נחמה, זכה ועדיין זוכה לפופולאריות רבה ואף עובד להצגה על ידי תיאטרון אורנה פורת לילדים. “נחמה” הפך להיות שם נרדף לכינה, ועד היום גננות בגני הילדים נוהגות להעביר רמזים ‘עבים’ להורים באמצעות שלטים בסגנון “נחמה באה לבקר”.
מה שיותר מפתיע הוא שעד היום נמכרו לא פחות מ-100,000 עותקים מהספר ושלאורך השנים הספר תורגם גם לגרמנית וספרדית, שם זכתה הכינה לשם חדש שעדיין מריח בניחוח כחול-לבן – “הכינה תלמה”. אכן, גאווה ישראלית.