א איסוף השיער לצמה או קוקו.
נהוג לחשוב שאיסוף השיער לצמה או לקוקו מונע הדבקה בכינים. כיוון שהדבקה בכינים נגרמת בעיקר באמצעות מגע ראש בראש, איסוף השיער אינו מונע אותה לחלוטין, אך בהחלט יכול להקשות על הכינים לעבור מראש אחד לשני.
ב ביצי כינים.
הורים רבים לילדים הנדבקים בכינים מתלוננים על הקושי הרב להיפטר מהביצים שלהן. כינה בוגרת אשר נמצאת על ראש אנושי יכולה להטיל 5-6 ביצים ביום. היא מטילה אותן על גבי השערות, בסמוך לקרקפת, לרוב באזורים של העורף ומאחורי האזנים. הכינים בוקעות מהביצים בתוך 7 ימים, וקליפת הביצה לעיתים נותרת דבוקה אל השערה. הדרך היעילה ביותר לטפל בביצי כינים היא להסיר אותן מהשערות באמצעות מסרק כינים איכותי בעל שיני ברזל.
ג גרד.
אחד התסמינים השכיחים המדווחים ע”י הורים הוא ילדים המגרדים בראש. תחושת הגרד או העקצוץ שנלוות להדבקה בכינים, נובעת מריר שהכינה מפרישה בזמן שהיא ניזונה מהדם שבקרקפת. במקרים של גירוד תכוף, עלולים להיווצר פצעים וגירויים בעור הקרקפת, ולעיתים אף עלול להתפתח זיהום. לכן, חשוב להשמיד את הכינים ולסלק את הביצים.
ד דם.
כינים ניזונות מדם אנושי בלבד. הן אינן יכולות להתקיים על גבי חיות מחמד או בובות פרווה. הכינים ניזונות באמצעות ניקוב הקרקפת ומציצת הדם כ-4-5 פעמים ביממה. כינה יכולה לשרוד עד 48 שעות ללא מזון, לאחר מכן היא תמות מרעב.
ה הדבקה חוזרת.
גם אם השמדנו את כל הכינים והביצים על הראש, עדיין קיימת סכנה של הדבקה חוזרת. כל מגע ראש בראש עם ילד שנגוע בכינים ולא טופל, עלול להדביק בשנית בכינים את הילד שכבר טופל. כדי להימנע מכך, חשוב לבקש מכל הורי הילדים בגן או בבית הספר לטפל בכינים ולשלוח את הילדים למסגרת החינוכית עם ראש נקי. ניתן להיעזר בגננת או במורה ולבקש כי יתלו שלט או ישלחו דוא”ל כי הכינים חזרו לגן/לכיתה וכי הן מבקשות לטפל בילדים.
ו ויטמין B.
בעבר היה נהוג לרשום ויטמין B12 לילדים שסובלים מהדבקות חוזרות בכינים. אין מחקרים שמראים כי זה יעיל במניעת הדבקה, ובכל מקרה ההמלצה היא לא לתת לילדים ויטמינים מבלי להיוועץ ברופא ילדים או ברוקח.
ז זיכרונות ילדות בנושא כינים.
חלקנו זוכרים היטב כיצד טיפלו בנו כאשר היינו קטנים ונדבקנו בכינים. חלק מהזיכרונות משעשעים אך חלקם גם אינם נעימים. לפני שהיו תכשירי טיפול בכינים יעילים ובטוחים כמו ריזאלטס, היו “תרופות סבתא”. החל מחומץ ונפט ועד מיונז ומרגרינה – ההורים של היום עדיין זוכרים את החומרים השונים שמרחו להם על השערות במטרה להיפטר מהכינים. אין הוכחה מחקרית כי החומרים האלה יעילים בטיפול בכינים, וחלקם, למשל הנפט, עלולים אפילו להזיק ולגרום לגירויים בעור הקרקפת של הילד.
ח חסר צבע וריח.
ריזאלטס הינו תכשיר ללא צבע וללא ריח, מה שהופך את חוויית הטיפול בכינים לידידותית ונעימה לילדים. בניגוד לתכשירים עם ריחות עזים וצבעים בוהקים, ריזאלטס אינו מייצר התנגדות של הילד לטיפול, ולא שה לשכנע אותו לעשות טיפול חוזר במידת הצורך.
ט טיפול כינים.
לאחר שמזהים כינים על השיער והקרקפת, יש לטפל באופן מידי ולהשמיד את הכינים בטרם הן מספיקות להטיל ביצים ולהתרבות. על גבי שיער יבש, יש להניח ריזאלטס ולהמתין 10 דקות. חשוב למרוח כמות מספקת של חומר על מנת לכסות את כל הקרקפת ואת כל השיער. לאחר מכן יש לסרק את השיער עם המסרק הסמיך המצורף באריזה ולחפוף עם שמפו רגיל. במידת הצורך, יש לחזור על הטיפול לאחר 7 ימים, למקרה שבקעו ביצים שנותרו על הראש לאחר הטיפול הראשון.
י יעילות.
לפעמים תמונה שווה אלף מילים. בתמונה העליונה (לחצו לצפייה) ניתן לראות כינת ראש לפני טיפול בתכשיר כינים. בתמונה התחתונה (לחצו לצפייה) ניתן לראות כינים לאחר הטיפול בריזאלטס. הנקודות השחורות על גבי הגוף של הכינה הם המקומות בהן נגע החומר והמיס את שכבת השעווה החיצונית של גוף הכינה. דרך ה”חורים” הללו הכינים מאבדות את נוזלי הגוף שלהן, מתייבשות ומתות תוך 10 דקות.
כ כינים.
80% ממשקי הבית בישראל חוו או חווים את בעיית הכינים. הבעיה היא כלל עולמית, ובמדינות רבות בעולם התופעה מוגדרת כמגיפה שיש למגר אותה. הכינים הן חרקים קטנים החיים על גבי השיער והקרקפת של בני אדם. ניתן להידבק בכינים בכל גיל, אך שכיח יותר למצוא אותן בקרב ילדים בגילאי 2-12 (בעיקר בנות). כינים אינן מסוגלות לקפוץ, לשחות או לעוף. הן עוברות מראש לראש בהליכה מהירה. הכינים אוהבות את כל סוגי השיער – בהיר או כהה, חלק או מתולתל, מלוכלך או נקי. ניתן להידבק בכינים לאורך כל השנה, ואין להן העדפה לעונה זו או אחרת. ישנן תקופות שבהם הילדים פעילים יותר, ולכן יש יותר הדבקות (חופשות קיץ, חגים).
ל ללא חומרי הדברה.
ריזאלטס הינו משמיד כינים ללא חומרי הדברה, והוא ידידותי לשימוש בקרב נשים הרות, מניקות וילדים ומבוגרים מגיל שנתיים.
בעבר היה נהוג להשתמש בתכשירי כינים המכילים חומרי הדברה. חשוב לדעת כי תכשירים אלו מכילים חומר כימי בשם מלתיון, שנמצא גם בחומרי הדברה לגינות ביתיות, ואשר פועל על המערכת העצבית של הכינה. כיום כבר פחות מקובל להשתמש בתכשירים מסוג זה, היות והכינים פיתחו אליהם עמידות, ולאחר שהם התגלו כבעלי תופעות לוואי שליליות (צריבה, הפרעות קשב וריכוז, עצבנות ואגרסיביות וכדומה).
מ מניעה.
כיוון שלא נוכל למנוע לחלוטין מילדינו לדעת זה בראשו של אחר, הדרך המומלצת למנוע הכינים היא לבדוק את הראש על בסיס קבוע תוך שימוש במסרק סמיך, ולעקוב אם מתגלות כינים. הרגי שמתגלה אפילו כינה אחת, מומלץ לטפל בכל בני הבית. חשוב גם לשים לב להודעות שניתנות בנושא במסגרות החינוכיות של ילדיכם. כך ניתן לטפל בכינים, לפני שהן מטילות כמות גדולה של ביצים ומתרבות, ולפני שהן עוברות לראשים נוספים ויוצרות “מכת כינים”.
נ ניסויים קליניים.
ריזאלטס הוכח כיעיל ב96.5% מהמקרים בניסוי קליני. ניסוי קליני הוא הדרך המדעית הטובה ביותר על מנת לקבוע יעילות של תכשיר רפואי.
ס סירוק במסרק סמיך.
לאחר הטיפול בריזאלטס, כאשר השיער רטוב ומעט שומני כתוצאה מהרכיב הסיליקוני שיש בתכשיר, הסירוק במסרק הסמיך המצורף לאריזה הוא קל ונעים, ומאפשר הוצאה של הכינים המתות ושל הביצים שנותרו על גבי השיער. חשוב להשתמש במסרק כינים שמסוגל להוציא גם את הביצים ולא רק את הכינים.
ע עמידות.
בשנים האחרונות נעשו מספר מחקרים אשר הראו כי הכינים יכולות לפתח עמידות לתכשירי כינים מסוימים, ולכן היעילות שלהם פחותה. ממצאי המחקרים הביאו לידיעות בתקשורת על “כיני-על” שלא ניתן להשמיד ולהפחדת קהל ההורים. למעשה, כל המחקרים הללו נערכו בקרב תכשירים המכילים חומרי הדברה בלבד.במחקרים אשר ערכו מחקר השוואתי בין תכשירים המכילים חומרי הדברה ובין תכשירים כדוגמת ריזאלטס (אשר מבוססים על מנגנון פעולה פיזיקאלי) – הממצאים הראו כי הכינים אינן מסוגלות לפתח עמידות כלפיי התכשירים מהדור החדש וכי היעילות שלהם גבוהה פי 4 מהיעילות של התכשירים שמכילים חומרי הדברה (אליהן פיתחו הכינים עמידות).
פ פעולה פיזיקאלית.
ריזאלטס מבוסס על מנגנון פעולה פיזיקאלי. החומר הפעיל שבתכשיר ממיס את שכבת השעווה החיצונית שעוטפת את גוף הכינה, והיא מאבדת את נוזלי הגוף שלה, מתייבשת ומתה. היתרון של מנגנון פיזיקאלי על פני כימי הוא שהכינים אינן יכולות לפתח אליו עמידות (ראה ערך קודם).
צ צביעת שיער.
רבים חושבים כי צביעת שיער מונעת הדבקה בכינים. למעשה, אין הוכחה מדעית כי הכינים נרתעות משיער צבוע ובעלי שיער צבוע יכולים להידבק בכינים בדיוק שאר האוכלוסייה.
ק קשקשים.
לעיתים מתבלבלים בין ביצי כינים ובין קשקשים, בשל הדמיון הצורני בין השניים (נקודות לבנות על גבי השערות). ניתן להבדיל בין השניים לפי מידת ההצמדות שלהן אל השיער – ביצי כינים דבוקות לשיער וקשה להסיר אותן, ואילו קשקשים ניתן להסיר בקלות.
ר רתיעה.
ישנם ילדים המפתחים רתיעה מפני הכינים ומתנגדים לטיפול. עם גילוי הכינים, חשוב למצוא את הדרך הנכונה והמידתית לספר לילדים כי הם נדבקו בכינים. אין לגרום לבהלה, במיוחד אם מדובר בילדים קטנים בגילאי 3 עד 5. נסו לטפל בהם בזמן המקלחת בתנאים נוחים ונעימים ככל האפשר. ניתן להראות להם במהלך הטיפול את סרטון האנימציה של ריזאלטס המסביר על הכינים או להקריא להם סיפור לילדים בנושא. שיתוף הילדים לפני הטיפול וגיוסם למשימה, יקל על שני הצדדים וימנע רתיעה או סירוב לטיפול.
ש שמן רוזמרין מונע כינים?
קיימים מספר שמנים ארומטיים שמסורתית משתמשים בהם כדי למנוע הדבקה בכינים. שמן עץ התה, שמן רוזמרין ושמן האקליפטוס הינם שמנים בעלי ריחות חזקים, אשר נתפסים כדוחים את הכינים ומונעים הדבקה. למעשה, אין הוכחה מחקרית כי שמנים אלו אכן יעילים בהרחקת הכינים, ובוודאי שלא בהשמדתן.
ת תכשירים נגד כינים.
קיים היום בשוק מגוון רחב של תכשירים לטיפול בכינים. חשוב להבדיל בין תכשירים המכילים חומרי הדברה – אשר מחקרים הראו שהכינים מפתחות אליהם עמידות, וכי הם עלולים להזיק לבריאות המשתמשים בהם, ובין “תכשירי הדור החדש” – המבוססים על חנק או ייבוש הכינה באמצעות מנגנון פיזיקאלי. התכשירים “הטבעיים”, אשר גם אותם ניתן למצוא על מדף התכשירים לטיפול בכינים, לא הוכיחו במחקרים כי הם יעילים בטיפול בכינים ולכן הם אינם יכולים לציין על גבי האריזה כי הם נועדו להשמדת כינים. במקרה של אי ודאות – תמיד כדאי לבקש המלצה מהרוקח.